Blogs

Je trouwdag wordt de mooiste dag van je leven genoemd. De liefde viert hoogtij en je zegt volmondig ja tegen een leven met elkaar. Op dat moment veranderd je situatie voor de wet en voor Belastingdienst.


Het huwelijksvermogensrecht is in 2018 veranderd. Voor 2018 trouwde je in gemeenschap van goederen. Alles was van jullie samen. Wilde je het anders, dan maakte je huwelijks voorwaarden op. Zo regelde je zelf het bezit.


Vanaf 2018 blijft van jou wat je op de huwelijksdatum al bezit. Wat je tijdens het huwelijk opbouwt, is van jullie samen. Wil je het anders? Dan moet je juist huwelijks voorwaarden opmaken. Dan kan je bepalen dat jullie toch alles gezamenlijk hebben. Bij de huwelijksvoltrekking beloof je “trouw tot de dood ons scheidt”. Dat brengt ons meteen bij het erfrecht. Ook daarin voorziet de wet, je partner en je kinderen zijn jouw erfgenamen.


En wil je dat anders? Dan kan je een testament maken. Daarin kan je bijvoorbeeld ook jouw stiefkinderen en kleinkinderen mee laten delen in je erfenis. Dat kan voordelig zijn voor de erfbelasting. Het is goed om alle facetten van de grote dag goed in beeld te brengen en het te regisseren zoals jullie willen.